Móda a styl, Partneři a spolupráce, Tipy

Manuál jak si vybrat kvalitní obuv

Manuál jak si vybrat kvalitní obuv

Manuál jak si vybrat kvalitní obuv

Často a s oblibou vám ukazuji různé tipy na nákupy kabelek, oblečení a samozřejmě i obuvi. Mám ráda, když mne produkt okamžitě vizuálně osloví, ale to samo o sobě není jediným kritériem, kterým bychom se měli řídit při nákupu. Asi nám bude jasné, že je rozdíl mezi botami a kvalitními botami, ale víme, na co se přesně dívat, pokud chceme vybrat kvalitní a zdraví prospěšnou obuv? 

Co všechno může ovlivňovat obuv, kterou nosíme

Při podrobném zkoumání mne až vyděsilo, co všechno může způsobit špatná bota. Vzhledem k tomu, že chodidla jsou oporou pro celé lidské tělo a páteř, je jasné, že obutí ovlivňuje celkové držení těla. Pokud je špatně zvolené, může způsobovat bolesti zad, páteře a dokonce až bolesti hlavy. 

Co se chodidla a prstů týká, tam se špatné botky spolu s přibývajícím věkem promítají do problémů jako jsou vbočené palce a malíky, kladívkové prsty, propadající se klenba, patní ostruhy a další nepříjemné (a velmi bolestivé) záležitosti. Pokud se podobným problémům  chce člověk vyhnout, je dobré si nové boty vybírat velmi pečlivě. Jak?

Kontrolujte materiál, pružnost, tvar stélky, šířku boty i tloušťku podrážky 

Asi nejlepším trikem, jak zkontrolovat vhodnost obuvi, je porovnat si vlastní tvar chodidla se stélkou boty. Ideální je, pokud můžeme stélku z boty vyjmout, následně se na ni postavit plnou vahou na jedné noze, což by mělo jasně ukázat, jak moc tvar boty (ne)koresponduje s tvarem našeho vlastního chodidla a prstů. Chodidlo ani prsty by nemělo nikde přesahovat a ideálem je hledat takový tvar stélky, který co nejvíce koresponduje s tvarem našeho vlastního chodidla.  

Nelze říci, že co je dobré pro jednoho, je dobré pro všecky. Každý máme jiné tvary a míry, chodidla nevyjímaje, takže co může být jedním hodnoceno jako špatné, může být pro druhého ideál. Jako všeobecné pravidlo však platí, že prsty by neměly být nikde stlačené k sobě, směrem ke špičce by měla být podrážka  měkčí a pružnější než ve středu boty, samozřejmě i na délku musí bota sedět a netlačit. Boty by neměly být malé a tlačit nás, ale i příliš vůle je na škodu. Pokud jsou nám boty větší a noha je v nich příliš volná, vznikají větší tendence k otlakům, odřeninám a puchýřům. 

Většina obuvních řetězců nebo obchodů také nabízí řadu různých značek. Na nákup obuvi je proto vhodné mít dostatek času i trpělivosti zkoušet, která vám sedne nejlépe

Tak lodičky, barefoot nebo boty z lékárny?

Překvapivě ani jedno není nutné zatracovat, pokud si uvědomujeme, že je rozdíl mezi obuví k dennímu nošení, přezůvkami a obuví na volný čas a sport. U sportovní obuvi vzniká větší nárok na kvalitní odpružení podrážky, která šetří namáhané klouby před otřesy a nárazy například při běhu. Lodičky na jehlových podpatcích pak nejsou k dennímu nošení, ale spíše na příležitostné obutí. Hodně pomůže i přezouvání přes den (v práci nebo doma) do takového typu boty, ve kterém nožka odpočívá. 

Není nutné vybírat jen jeden typ bot. Nakonec i barefoot styl má své odpůrce, a to i mezi specializovanými lékaři. Nebojte se, do lékárenské obuvi vás také nutit nebudu, i když v tomto případě už někdy není zbytí, pokud řešíme bolest a konkrétní zdravotní problém. 

Ideální je chodidlo a prsty co možná nejméně omezovat, zároveň podpořit správnou fixaci nohy v botě, zatímco je zachován její přirozený pohyb, případně vhodným odpružením pomoci správnému pohybu, došlapu i zatížení chodidla. 

Jak vidíte, je to všechno hlavně o “balancu”

A teď konečně ten tip na nákup! New Balance je značka kvalitní obuvi, kterou určitě bude znát především každý sportovec. Ehm. Já jsem ji tedy objevila až nedávno, takže je vám jasné, jak si v tom sportu vedu. Nicméně! Mezi záplavou designových, sportovních bot značky New Balance, jsem si vybrala jedny klasické celo-černé, unisex boty na denní nošení. 

Vzhledem k tomu, že všechny boty této značky mají co do kvality splněno, nevybírala jsem podle specifické technologie nebo druhu sportu, ale primárně podle vzhledu.  Moje nové tenisky tak v sobě kombinují pozitiva sportovní obuvi a elegantní look, takže budu mít nožky jako v bačkůrkách, ale skvěle mi doplní každodenní outfit na schůzku i do kanceláře. 

Jak se vám líbí?  

jak vybrat kvalitní obuv New balance

vybrat kvalitní obuv Jsem žena

By jsemzenaeu

Autorka blogu, stresový faktor, nositelka pokoje a dredů :) Ráda píšu, debatuji a přemýšlím o věcech kolem sebe.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *